Science of learning – wat moet elke leraar weten?

Home/Ongecategoriseerd/Science of learning – wat moet elke leraar weten?

Science of learning – wat moet elke leraar weten?

Moet een leraar op de hoogte zijn van de wetenschap van het leren? De vraag lijkt retorisch: we nemen (didactische) beslissingen om het leren van onze leerlingen makkelijker te maken. Dan lijkt het evident dat we als leraar een “body of knowledge” hebben over wat werkt en wat niet werkt in onderwijs. De laatste decennia leverde meer kennis over het ‘leren’ op dan de 2000 jaar ervoor maar toch is de informatie voor de leraar moeilijk te vinden. Dat is niet onlogisch: achter de muur van de betalende ‘scientific journals’ zitten steengoede, maar ook soms onleesbare artikels, meta-analyses, boeken … verscholen. Er bestaat een stapel aan kwaliteitsvol onderzoek en bijhorende kennis over het leren, maar de doelgroep voor wie het bestemd is, leest het niet (of amper). De laatste jaren reiken heel wat onderwijswetenschappers de hand naar het onderwijsveld door goed leesbare boeken, blogs en websites te delen. Via deze website maak ik de omgekeerde beweging: vanuit de onderwijspraktijk (voeten in de modder!) en als startend onderzoeker probeer ik een zinvolle vertaalslag te maken van de relevante ‘scientific knowledge’ die elke leraar zou moeten weten.

By | 2017-03-05T10:16:42+00:00 Maart 1st, 2017|Ongecategoriseerd|0 Comments

Leave A Comment