Tien tips die helpen om je examens succesvol door te komen

Home/Ongecategoriseerd/Tien tips die helpen om je examens succesvol door te komen

Tien tips die helpen om je examens succesvol door te komen

De komende weken bereiden vele Vlaamse en Nederlandse leerlingen zich voor op hun examens. Vaak worden eerstejaars secundair onderwijs hier uitvoerig in begeleid: ze leren hoe ze best kunnen studeren, hoe ze kunnen nagaan of ze de inhouden beheersen, hoe ze moeten plannen en wanneer ze best pauzeren. Dit hebben ze ook echt nodig, want voor hen is deze periode helemaal nieuw, én dus bijzonder spannend! Daarenboven gebruiken leerlingen spontaan vaak suboptimale studeerstrategieën, zoals herlezen en overschrijven.

Oudere leerlingen hebben al (meerdere) examenperiodes doorstaan, dus bij hen gaan we er van uit dat ze weten hoe de vork in de steel zit. We denken dat ze intussen een optimale, eigen studiemethode hebben ontwikkeld, dat ze weten welke studietechnieken effectief en efficiënt zijn, dat ze een haalbare planning kunnen opstellen … Dit is misschien wel iets te optimistisch. Sommige leerlingen geven zelf aan dat ze na al die jaren nog steeds niet weten hoe ze moeten starten met studeren. Internationale onderzoeken bevestigen dat studenten niet altijd de meest effectieve manier kiezen, en dat om verschillende redenen: tijdsgebrek, slechte inschatting van de eigen prestaties … maar soms ook het gebrek aan instructie over hoe het beste te studeren. (zie o.a., Bjork, Dunlosky & Kornell, 2013; Kornell & Bjork, 2007; Kornell & Finn, 2016).

Leerlingen van alle leeftijden blijven nood hebben aan studeertips, aan begeleiding bij het plannen van hun voorbereidingswerk en aan een ondersteunend, aanmoedigend woord. Vrees je dat ze onze tips al tot vervelens toe gehoord hebt (zie o.a., dit artikel in Klasse, de posters van de learning scientists, dit artikel in Humo, deze pagina op Klascement met materialen, dit filmpje van Gino Camp, dit interview van Gino op NPO-radio 1 en dit overzicht)? Niet erg, we weten intussen dat herhaling werkt! Deze tien tips kunnen een ruggensteun zijn doorheen deze intensieve studieperiode. Onze eigen secundaire school verspreidde de tips via sociale media zodat ook ouders (een niet onbelangrijke groep die studie-advies bezorgt aan studerenden) ze mee kregen. Met tekeningen van Jolien Willems (@jolientekent).

Bjork, R. A., Dunlosky, J., & Kornell, N. (2013). Self-regulated learning: Beliefs, techniques, and illusions. Annual review of psychology64, 417-444.

Kornell, N., & Bjork, R. A. (2007). The promise and perils of self-regulated study. Psychonomic Bulletin & Review, 14, 219–224. https://doi.org/10.3758/BF03194055

Kornell, N., & Finn, B. (2016). Self-Regulated learning: an overview of theory and data. In J. Dunlosky & S. K. Tauber (Eds.), The Oxford Handbook of Metamemory (Vol. 1). Oxford, UK: Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/oxfordhb/9780199336746.013.23

10 tips die helpen om de examens succesvol door te komen. pdf 

 

By | 2019-05-06T07:14:07+00:00 November 22nd, 2018|Ongecategoriseerd|0 Comments

Leave A Comment